Dieta fleksitarian to styl odżywiania, który zachęca do spożywania głównie żywności pochodzenia roślinnego, jednocześnie dopuszczając raz na jakiś czas mięso i inne produkty pochodzenia zwierzęcego. Dzięki temu jest bardziej elastyczna niż wegetarianizm lub weganizm. Jest to niewymagająca opcja dla osób, które nie chcą całkowicie rezygnować z [...]
[...] g) Białko: 0,9 g Błonnik: <0,5 g Sól: 0,02 g Vegangurt to wegański odpowiednik jogurtu na bazie mleczka kokosowego. Jego dużym atutem jest brak dodanego cukru i bardzo prosty skład. Minusem jest niska zawartość białka. Warto spożywać go z dodatkiem musli, odżywki białkowej, owoców. Gdzie kupić: m.in. Auchan Cena: 7,99 zł (opakowanie 400 g)
[...] kapusta, kalafior, zielona papryka. Produkty te głównie kolkę mogą powodować, gdy spożywane są na surowo Podział makroskładników, który może zastosować kobieta karmiąca, to: białko 1,8 g/kg masy ciała tłuszcz 1,5 g/kg masy ciała węglowodany uzupełnić do bilansu energetycznego Biorąc więc za przykład naszą kobietę o masie 75 kg, powinna ona [...]
[...] się, jakie produkty będą potrzebne do przygotowania pełnowartościowych posiłków i zdrowych przekąsek. Zbilansowany posiłek powinien zawierać: warzywa (świeże lub mrożone) białko (nie zapomnij o opcjach roślinnych) węglowodany (najlepiej pełnoziarniste, takie jak owies, brązowy ryż czy komosa ryżowa) tłuszcz (oliwa z oliwek z pierwszego [...]
[...] Choć zróżnicowana dieta wegańska może Ci zapewnić większość składników odżywczych, to i tak warto pilnować, aby były to odpowiednie ilości, szczególnie jeśli chodzi o białko, żelazo, a także witaminę B12. W razie potrzeby skonsultuj się z dietetykiem, żeby pomógł skorygować dietę lub dodać suplementację. Po prostu jedz Wiele osób uważa, że [...]
Kiedy mowa o pożywnym śniadaniu, to z pewnością jedną z opcji są płatki owsiane. To dzięki nim możesz rozpocząć dzień z dużą porcją błonnika, wolno trawiących się węglowodanów złożonych, a nawet odrobiną białka. Podsumowanie Jeśli chodzi o utratę wagi, to można powiedzieć, że wszystkie rodzaje płatków owsianych zapewnią sytość, ustabilizują [...]
Czego potrzebujemy 30 g mąki ryżowej 60 g mąki gryczanej 3 jajka 60 g kakao 120 g ksylitolu 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu 60 g oleju kokosowego - rozpuszczonego i wystudzonego 80 g mleka kokosowego - płynnego 40 g pokruszonej gorzkiej czekolady Jak wykonać Jajka miksujemy z olejem kokosowym. Dodajemy pozostałe składniki i [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: Spód: 60 g daktyli 30 g zmielonych płatków owsianych 25 g mąki kokosowej 5 g kakao Masa: 200 g kaszy jaglanej 500 ml wody 50 g stałej części mleczka kokosowego 35 g masła orzechowego 30 g odżywki o smaku biała czekolada lub karmel 30 g erytrytolu Polewa: 40 g masła orzechowego 10 g oleju kokosowego szczypta soli Jak wykonać: [...]
Czego potrzebujemy: 180 g stałej części mleka kokosowego ( mleko z Biedronki się nie nadaje) 130 g wiórków kokosowych 20 g mąki kokosowej 40 g syropu klonowego lub płynnego miodu 90 g gorzkiej czekolady 10 g oleju kokosowego Jak wykonać: Mleko kokosowe, wiórki i mąkę razem z syropem dokładnie mieszamy, do momentu uzyskania jednolitej konsystencji. [...]
Kiedy w sklepie SFD pojawiały się kolejne kremy z serii NUTLOVE, z zazdrością patrzyłam na tych, którzy zajadają i wychwalają i z niecierpliwością czekałam na wersję wegańską. I warto było czekać, bo pojawił się jeden z moich ulubionych smaków - kokosowy. I żeby tego było mało, to z dodatkiem chrupiących migdałów. Wiele tego typu wyrobów [...]
Czego potrzebujemy 180 g ugotowanego batata 110 g kremu Nutwhey almond cinnamon 60 g mąki kokosowej 50 g syropu klonowego 45 g WPC Protein Plus smak toffee with cofee 40 g kakao Jak zrobić Ugotowanego batata rozgniatamy widelcem i dodajemy kolejno wszystkie składniki. Dokładnie mieszamy i odstawiamy do lodówki na około godzinę. Po tym czasie [...]
Czego potrzebujemy: 220 g krewetek 10 g oliwy 80 g mleka kokosowego 100 g groszku cukrowego 100 g świeżego makaronu najlepiej tagliatelle 1 łyżeczka curry sól i pieprz sok z cytryny lub limonki Jak wykonać: Groszek cukrowy gotujemy w wodzie kilka minut i odcedzamy. Krewetki wkładamy do miski i zalewamy wrzątkiem na 2- 3 minuty. Odcedzamy, [...]
Składniki: 1 jajko 20g odżywki białkowej o smaku waniliowym 25g mąki gryczanej 25g mąki jaglanej 15g mąki z tapioki 60g dojrzałego banana cynamon proszek do pieczenia mleko kokosowe lub migdałowe Sposób przygotowania: Jajko, banana, mąki, proszek do pieczenia, cynamon oraz odżywkę należy dokładnie zmiksować na gładką masę. Dodać mleka aż ciasto [...]
Czego potrzebujemy: 350 g warzyw - mix papryka, cukinia, groszek cukrowy, kiełki fasoli 500 g piersi z kurczaka 400 ml mleczka kokosowego 10 g oleju 80 g pasty curry 240 g ciecierzyca trawa cytrynowa liście kaffiru pół limonki świeża kolendra sól, pieprz Jak przygotować: Olej rozgrzewamy na patelni. Kurczaka pokrojonego w paski obsmażamy krótko. [...]
Składniki: 2 jajka 100g kaszy jaglanej proszek do pieczenia 30g wiórków kokosowych 20g odżywki białkowej o smaku ciasteczkowym 300g mango Sposób przygotowania: Kaszę ugotować. Ugotowaną kaszę zblendować z jajkami na gładką masę. Dodać wiórki kokosowe, odżywkę białkową i proszek do pieczenia. Wszystko dobrze wymieszać. Ciasto wyłożyć do [...]
Czego potrzebujemy: 300 g dyni - najlepsza dynia Hokkaido 50 g mleka kokosowego 5 g oliwy tymianek, rozmaryn, sól pieprz, ostra papryka Jak wykonać: Dynię obieramy ze skórki, kroimy, dodajemy oliwę, tymianek oraz rozmaryn - wszystko dobrze mieszamy. Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem, wykładamy dynię i pieczemy - zwykle wystarcza 25 minut w [...]